Vem jag är, mitt intresse för aktier och varför jag börjar blogga.

 Hejsan läsare,

Att dagen nu är kommen då jag börjar (!) blogga. Så konstigt är det kanske trots allt inte, om du hittat hit som läsare så har du förmodligen likt mig något sorts aktie eller börsintresse och min första aktieblogg började jag faktiskt skriva redan 2011. 

Mitt inlägg kom att handla om bolaget Starbreeze, inlägget kan du läsa här. Tråkigt nog behöll jag aldrig aktierna i bolaget - som sedan kom att över tiodubblas (om jag inte är helt ute och cyklar). För pengarna  valde jag att istället starta mitt första bolag.

Idag är jag dryga 30 år fyllda och driver fortsatt mitt egna bolag som idag har närmare 50 anställda. Bolaget är verksamt inom mobilspelsbranschen men har en liten nischad affärsmodell som skiljer sig avsevärt mot resten av marknaden. Mer än så tänker jag inte säga, jag gillar att hålla låg profil och syftet med bloggen är inte att på något sätt dra åt uppmärksamhet åt min person. I grunden är jag ganska introvert och tror att anonymiteten i bloggandet gör att jag i större utsträckning vågar dela med mig av mina tankar.

Jag tror och är ändå hyfsat säker på att mina egna erfarenheter vad gäller bolag, affärsmodeller, ledarskap och organisationsstruktur är en hjälpande hand när det kommer till att analysera aktier/bolag och min förhoppning är att jag lyckas förmedla mina kunskaper till dig som läser, i hopp om att du lär dig något du inte visste tidigare. 

Mitt intresse för aktier sträcker långt tillbaka, då min pappa köpte aktier till mig i Ericsson och Telia. Ni som minns ni minns. De blev snabbt värda väldigt mycket pengar och hos mig tändes någon form av låga, är det såhär enkelt att tjäna pengar? Jag kan inte ha varit äldre än 10 år gammal. Snabbspola fram 8 år och jag öppnar mitt första Avanza-konto, på den tiden behövde man skicka in sin kontoansökan via brev - haha.. Det har med andra ord hänt en hel del sen dess.

Mitt intresse för aktier har den senaste 10 års perioden varit av och på. Det har alltid funnits där, just pågrund av mitt stora intresse för bolag men pga tidsåtgång och val av fokus i livet har jag inte konstant varit aktiv på börsen med investerat kapital.

Jag har nu kommit till en punkt i mitt liv då jag bestämt mig för att ändra på detta. Från och med nu är mitt mål att vara aktiv med kapital på börsen, hela tiden. Jag har med tiden lärt mig att det är nyttigt att inte ha alla sina fokusägg i en och samma korg - utan att även diversifiera där. Så framåt är det fokus på mitt egna bolag, aktier och börsen samt träning. 

Tajmingen att kliva in långsiktig på marknaden just nu känns smått otrolig och kanske är det även det som driver mig till att kliva in. 

Tänkte lite kort beskriva mitt sätt att göra investeringar på börsen. Jag skulle vilja våga påstå att jag testat allt, för att hitta fram till min nuvarande strategi. Från intradagshandel med en mer teknisk analys approach till buy and hold. Det jag tillslut landat i är en case-driven approach med en investeringshorisont på 2-3 år. Med andra ord letar jag efter triggers till sentiments förändringar i marknaden eller att vissa antagande som gör marknaden osäker på aktien inte faller in. Kan självklart hålla aktierna både kortare och längre beroende på hur marknaden och bolaget utvecklas. Förhoppningsvis blir min approach tydligare för er i kommande investeringscase jag tänkt skriva om.

Jag är i regel ganska noga med att undvika förhoppningsbolag, bolag med ansträngd balansräkning, ledning som saknar skin in the game, branscher jag kan noll om eller inte finner intressanta att lära mig mer om. För mig är det viktigt att bolagen känns intressanta att läsa om - i regel får de även gärna göra något som är enkelt att förstå. Jag behöver kunna förstå deras affär för att förstå hur jag ska tolka rapporter och nyheter kring bolaget. 

När det gäller hur jag sourcar bolag kan det se lite olika ut men mina två främsta källor är poddar och nyckeltal via Börsdata. Poddar jag lyssnar på är Kvalitetsaktiepodden, börspodden, analyspodden, investeraren, market makers, fill or kill, antiloop och macro voices för att nämna några. Nyckeltal jag sorterat på är ofta PE, nuvarande och historiskt, vinstmarginal, omsättningstillväxt, vinsttillväxt, snitt på fritt kassaflöde, kassaflödestillväxt och långfristiga skulder. Jag kommer längre fram förmodligen visa lite närmare hur dessa filter ser ut och hur jag tycker man kombinerar dem på bästa sätt för att hitta bra bolag. 

Jag brukar även använda kursdata i filtren med lite olika intervaller för att på så sätt skapa mig en snabb uppfattning om tajming i aktien. Säg exempelvis att aktien är ned 30 % i år men senaste månaden är upp 7%, då blir den genast mer intressant då det kan antyda att en uppfattning i sentimentet har skett. Mer om just hur man kan tänka här i ett annat inlägg. 

När jag sedan hittat runt 20-30 bolag ur poddar eller filter via Börsdata så gör jag alltid en kort ekonomisk analys av bolaget där jag extrapolerar framtida intäkter och vinster med historisk data som grund för att se om aktien och bolaget har bäring. Med bäring så ser jag gärna att bolaget minst ger mig en avkastning om 15% per år och extrapoleringen gör jag över 5 år. Bolag under 15% är inte intressanta och bolag som ser ut att avkasta 200% årligen kommande 5 år blir jag också lite skeptisk mot, givet att jag inte har någon information kring varför så är fallet. 

De bolag som ligger någonstans runt 20-30% per år är ofta de bolag som får det att pirra lite extra. Så ofta är de just de bolagen som hamnar på någon form av short-list. 

När jag gjort detta så kan en känsla av så kallad FOMO infinna sig, i min korta ekonomiska analys så blinkar några aktier ibland väldigt mycket köp - och det kan vara svårt att hålla sig från att inte klicka hem lite poster. 

Eftersom analysen inte är klar än och det inte är dags att trycka in allt kapital i alla aktier i samma stund som de hittats så brukar jag köpa lite små spec-poster i de som ser mest intressanta ut samt sätta kurslarm på de övriga - mest bara för att stilla begäret. Är du helt ny på aktiemarknaden kan jag verkligen rekommendera det tipset. Det kan vara svårt att stå emot sina begär så det handlar ibland om att lura hjärnan lite för att hålla sina aktioner i styr. Tanken är ju här att vi ska göra investeringar fattade på rationella beslut och inte beslut efter infall eller begär. 

I skrivande stund är min portfölj mer eller mindre tom. Jag har några spec-poster i bolag jag just nu gräver lite djupare i samt uppsatta kurslarm på ett 15-tal bolag. 

Dessa bolag är följande

  • Meta (Facebook)
  • Alphabet (Google)
  • Boot Barn
  • Evolution Gaming
  • Infracom
  • Lam Research
  • Didicare
  • Applied Material
  • Microsoft
  • ASLM
  • LVMH
  • Inmode
  • Troax
  • Nilörn
  • Assa Abloy
  • Inwido
  • Thule
  • Harvia
  • Take Two
Mitt nästa inlägg kommer bli ett caseinlägg, med största sannolikhet kommer det handla om Meta (Facebook), som just nu befinner sig i ett väldigt intressant läge. 

Nu får det räcka för idag!
McBullish

Kommentarer

  1. Välkommen. Kul med ett nytt tillskott i aktiebloggarvärlden! Ska bli kul att följa.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack - uppskattas! Ska ta och läsa din blogg när jag får lite tid över :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur startar man egentligen ett framgångsrikt bolag?

CASE: META - Kommer de svarta molnen på himlen skingra sig?